header_groenewoonstad

De groene woonstad

Het is fantastisch wonen in Apeldoorn, maar is dat ook voor iedereen weggelegd?

Klik op de oranje stippen in de tekening en lees over de mogelijkheden in de toekomst. Stel je eens voor...

Woonstad

Stel je eens voor…

In 2040 heeft Apeldoorn een sterke ontwikkeling als woonstad doorgemaakt. Aangetrokken door haar natuurschoon en het wonen in een groene omgeving, zijn steeds meer mensen in Apeldoorn gaan wonen. Schone lucht, prachtige landschappen, goede voorzieningen (cultuur en zorg) trekt mensen aan als een magneet.

Waar moeten deze mensen gaan wonen? In de bestaande stad en de dorpen? Of bouwen we juist in het landschap?

Mobiliteit

Stel je eens voor…

Zelfrijdende auto’s hebben gezorgd voor een totaal andere opvatting van ‘ver weg wonen’. Reistijd bestaat niet meer, want je kunt de tijd onderweg nu gebruiken voor andere dingen: vergaderen, werken, slapen, oefenen en lekker ontspannen. Omdat het reizen nu geen beperking meer is, zijn mensen steeds verder af komen te wonen van hun werk.

Als reistijd ook werktijd zou zijn, zou jij dan verder van je werk af gaan wonen?

Wonen waar je wilt

Stel je eens voor…
Het oosten ligt voor de groene (levens)kunstenaars en volwassen hipsters uit de creatieve industrie op een steenworp afstand van de steden waar ze altijd hebben gewerkt. Zij ontdekten het groene woonlandschap als eersten en hebben daarna ook hun werkplek naar Apeldoorn verhuisd. Een deel van de gemeente is flexibel bewoond. Doordat er veel vrijheid is in waar je wilt wonen en werken, is er veel creativiteit losgekomen.

Hoeveel vrijheid zou er moeten zijn om overal te wonen waar je wilt? En hoeveel vrijheid zou er moeten zijn om te werken waar je wilt?

Verzorging en ontspanning

Stel je eens voor…
Apeldoorn is geen werkstad meer, maar vooral een woonstad. De stad is gericht op verzorging en ontspanning: zorg voor recreanten, zorg voor ouderen, zorg voor welgestelden. Ouderen die het kunnen betalen, wonen in goed aangelegde en beschermde woonenclaves, waar in alle gemakken voorzien wordt.

Vind je dat er afgesloten woongebieden mogen zijn?

Scheiding arm en rijk

Stel je eens voor…
Degenen die het niet kunnen betalen, wonen in staatsvoorzieningen. Dit zijn karig en spaarzaam opgezette woongemeenschappen, waarin minimale verzorging aanwezig is. Er is een strikte ruimtelijke scheiding tussen de twee woongemeenschappen, om het groene landschap zo mooi mogelijk te houden.

Vind je het goed als er gebieden zijn waar alleen goedkope of alleen dure woningen zijn? Of vind je dat mensen door elkaar moeten wonen?

Werk

Stel je eens voor…
Er is een tweedeling ontstaan. Veel werk is door robots overgenomen. De mensen zonder geld wonen in staatsvoorzieningen, waar ze bezig gehouden worden door hun sociale media-hub, met een gepersonaliseerd programma.

Als robots het werk overnemen, waar verdien jij dan straks je geld mee?

Ruimte voor groen

Stel je eens voor…
Schoonheid van gebouwen en de natuur zijn de sterkste punten van de groene woonstad. Hier wordt dan ook flink in geïnvesteerd. Er zijn woningen gesloopt om meer ruimte te maken voor groen, bedrijventerreinen zijn gesaneerd en meer parken zijn aangelegd.

Zou jij het erg vinden als er woningen gesloopt zouden worden voor groen? Moeten er strenge voorwaarden worden gesteld aan hoe gebouwen eruit zien? Wie moet daar dan op letten?

Recreatie in het buitengebied

Stel je eens voor…
Het grootste deel van ons voedsel wordt geproduceerd op bedrijventerreinen. Kweekvlees is gewoon geworden. In het buitengebied staat nu de beleving en landschapsbeheer centraal. Het cultuurlandschap is op sommige plekken beschermd, en daar krijgen boeren ontheffing om koeien en varkens buiten te laten lopen voor educatieve en recreatieve doeleinden.

Zouden boeren het cultuurlandschap in stand moeten houden? Wat zou je daarvoor over hebben?

Binnenstad

Stel je eens voor…
De binnenstad is niet meer in de eerste plaats een winkelgebied. Maar het is wel de plek voor ontmoeting, werken, eten, cultuur, beleving en ontspanning. Ambachtelijke winkels zijn populair. Vaak in combinatie met een goede online winkel, biedt de ‘echte’ winkel ontmoeting met mensen die in hetzelfde zijn geïnteresseerd als jij.

Waarom zou jij nog naar de binnenstad gaan, als je alles online kunt aanschaffen? Wat zou de binnenstad je moeten bieden?

Andere verhalen